پیری یکی از مراحل زندگی همة ما انسانهاست که راه فراری از آن وجود ندارد. چین و چروکهای صورت نیز بخش طبیعی از این افزایش سن هستند و همة افراد را تحتتأثیر قرار میدهند. اما با این وجود، بسیاری از مردم از این چین و چروکها خوششان نمیآید و برای از بین بردن آنها ممکن است هر درمانی را امتحان کنند. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله به معرفی روشهای مؤثر درمان چین و چروکهای صورت بپردازیم و شما را با تعدادی از آنها آشنا کنیم.
چین و چروکهای صورت خطوط یا برآمدگیهایی هستند که بروی سطح پوست ایجاد میشوند. این خطوط به دو دستة ظریف و عمیق تقسیم میشوند و به عنوان خطوط پویا، ساکن و چینهای چروک طبقهبندی میشوند. هرکدام از این چینها در نواحی خاصی از بدن ایجاد شده و تغییرات پوستی مخصوص به خود را دارند که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
چین و چرکهای پویا به دلیل انقباض ماهیچههایی که به پوست پوشاننده وصل شدهاند، ایجاد میشوند. در هر انقباض عضلانی پوست به هم میپیچد و خطوطی را بین قسمتهایی از عضله تشکیل میدهد. محل تشکیل چین و چروکهای پویا اغلب بین ابروها، پیشانی و روی گونهها در نزدیکی گوشههای بیرونی چشم است. خطوط اخم که در این دسته قرار میگیرند خطوطی عمودی هستند که در بین ابروها ظاهر شده و به آنها گلابلار نیز گفته میشود. چین و چروکهای سیگاری نیز از خطوط عمودی هستند و در امتداد لب بالایی ایجاد و جزء چین و چروکهای پویا محسوب میشوند. چینهای پیشانی نیز در این گروه طبقهبندی میشوند.
چین و چروکهای ساکن در اثر ازدستدادن کلاژن، الاستین و اسید هیالورونیک ایجاد میشوند. این چینها ثابت هستند و حتی در زمان استراحت و بیحرکت بودن صورت نیز وجود دارند. چینهای نازولیبال از این دسته چینها هستند که عمودی بوده و از گوشههای بینی به گوشههای بیرونی دهان کشیده میشوند. خطوط ماریونت نیز از دسته چینهای ساکن هستند که از گوشههای بیرونی دهان به سمت چانه ادامه دارند.
نوع سوم چین و چروکها، چینهای چروک نامیده میشوند که اغلب به دلیل افتادگی پوست صورت ایجاد شده و شیارهای عمیقی را در اطراف بینی به وجود میآورند.
میزان چین و چروکهای صورت هر فرد تحتتأثیر عوامل بیولوژیکی نیز قرار دارند. به طور مثال بعضی افراد از ۲۰ سالگی چین و چروک در پوستشان ظاهر میشود؛ اما برخی دیگر تا آخر عمر هیچ خطی در صورت خود ندارند. اما روند پیری یکی از عواملی است که باعث میشود که سلولهای پوستی با سرعت آهستهتر شروع به تقسیم شدن کرده و لایه میانی پوست یا درم شروع به نازک شدن میکند. درم دارای شبکهای از فیبرهای الاستین و کلاژن است که باعث کشسانی میشوند. همینطور با گذشت زمان این شبکة فیبری شل شده و فرورفتگیهایی را در پوست به وجود میآورد. در افراد سالخورده عمیقترین لایه پوست یا هیپودرم نیز در ترشح چربی ناکارآمد شده و این نیز خود در ایجاد چین و چروکها نقش دارد.
همانطور که قبل به آن اشاره کردیم فعالیت ماهیچهها و انقباضات آنها نیز از دلایل ایجاد چین و چروکهای صورت است. لبخند زدن، اخم کردن، خندیدن و دیگر حالات عادی صورت با گذشت زمان میتوانند به همراه جاذبه به برجسته شدن این خطوط کمک کنند.
عوامل محیطی نیز میتوانند در ایجاد چینها نقش داشته باشند. قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض پرتوهای فرابنفش فیبرهای کلاژن را شکسته و الاستین غیرطبیعی تولید میکند. این عامل در نتیجه منجر به پیری زودرس در انسان میشود. چین و چروک در قسمتهایی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند؛ مانند صورت، گردن، پشت دستها و بازوها ظاهر میشوند.
پوستی که سالم باشد به طور مداوم توسط سلولهای بدن بازسازی میشود. کلاژن قدیمی تجزیه و از بدن خارج شده و کلاژنهای جدید جایگزین آنها میشوند. دانشمندان دریافتند که سیگار کشیدن سبب کاهش تولید کلاژنهای جدید شده و منجر به ایجاد چین و چروکهای صورت میشود.
فاکتورهای محیطی دیگر مانند وجود ذرات معلق، دوده حاصل از سوختهای فسیلی، دیاکسید نیتروژن حاصل از فعالیت کارخانهها و وسایل نقلیه در محیط در ایجاد چین و چروکهای صورت نقش دارند.
متأسفانه، امروزه کلمه چین و چروک با معانی منفی در اجتماع مانند ازدستدادن جذابیت فیزیکی و نازیبایی همراه است. زنان در مقایسه با مردان بیشتر در معرض ایجاد چین و چروک هستند؛ زیرا غدد عرق و چربی کمتری دارند. ساختار ماهیچهای آنها نیز نسبت به مردان تفاوت دارد و همین نیز آنها را نسبت به چین و چروک آسیبپذیرتر میکند. به همین علت خانمها بیشتر درمورد چین و چروکهای خود به خرج داده و به دنبال روشهایی برای درمان آنها هستند. تعدادی از این روشها عبارتاند از:
آنتیاکسیدانها شامل ویتامینهای مختلف و بتاکاروتن هستند. محصولات پوستی که آنتیاکسیدانها از اجزای تشکیلدهنده اصلی آنها هستند به کاهش چین و چروک، تغییر رنگ و لکهای پوستی و پاکسازی پوست کمک میکنند. آنها همچنین میتوانند از پوست در برابر اشعه مضر خورشید نیز محافظت کنند.
استفاده از داروهایی مانند رتینوئیدها در میان درمانهای پزشکی یکی از مؤثرترین راههای شناخته شده برای مبارزه با زبری و چین و چروکهای صورت و جلوگیری از پیری زودرس است. در ابتدا ممکن است این داروها باعث لایهبرداری و قرمزی پوست شوند که برای شما ناخوشایند است. اما وقتی لایهبرداری متوقف شود پوست شروع به خوب شدن میکند.
به این گروه از اسیدها اصطلاحاً اسید میوه گفته میشود که شامل اسید گلیکولیک و لاکتیک هستند. محصولات حاوی این اسیدها نیز کاملاً بیخطر بوده و بهبودی حاصل از آنها نسبتاً خفیف است.
استفاده از مرطوبکنندهها ممکن است به طور موقت چین و چروکهای صورت را کمتر نشان دهد. در تبلیغات گفته میشود که این محصولات چین و چروکهای صورت را کاهش داده و در آبرسانی به پوست نقش دارند؛ اما آنها باعث از بین رفتن همیشگی این خطوط نخواهند شد.
امروزه در سراسر جهان پزشکان از لیزر برای تحریک کلاژنسازی پوست استفاده کرده و آن را ضخیم میکنند. انواع مختلفی از لیزر وجود دارد که شما میتوانید با مشورت پزشک مناسبترین نوع آن را از نظر مدت درمان و ناحیه پوستی انتخاب کنید.
یکی از مرسومترین روشها در درمان خطوط صورت استفاده از پرکنندههای تزریقی و سم بوتولینیوم یا بوتاکس است. تزریق بوتاکس به کاهش عملکرد ماهیچههای پیشانی و گونهها تا حداکثر ۶ ماه کمک کرده و از انقباض آنها جلوگیری میکند.
انجام جراحیهای زیبایی مانند لیفت صورت، لیفت پیشانی و لیفت گردن نیز میتواند مانع از افتادگی صورت و ایجاد چروک شود. این روشها به عنوان راههای سریع و ایمنتر از سایر روشهای درمانی سنتی شناخته میشوند.