اگر جزء افرادی هستید که به دلیل تعریق زیاد از حضور در اجتماع خجالت میکشید، دچار عارضههای ورزشی شدهاید، چین و چروک و جای زخم دارید و یا حتی به بیماریهایی نظیر هایپرهیدروز، اگزما و پسوریازیس مبتلا شدهاید؛ یون درمانی (Iontophoresis) راهحل آسان و بدون دردی برای شما خواهد بود. در این مقاله میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که یون درمانی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در این متد یونها از طریق ایجاد جریان الکترونیکی مستقیم، با استفاده از محلول الکترولیت به داخل بافت فرستاده میشوند. با این کار، جریان داروهای یونیزه شده به خوبی از پوست به بدن منتقل میشود و بدن دوز کافی از آن دارو را دریافت میکند. از این تکنیک برای اولین بار در قرن هجدهم برای درمانهای فیزیکی استفاده میشد، اما امروزه در زمینه مراقبت از پوست و حتی درمان سرطان مورد استفاده قرار میگیرد.
در اکثر مواقع برای انجام یون تراپی از آب شهری استفاده می شود؛ اما اگر متوجه شوند آب لولهکشی شهر فاقد مواد معدنی و الکترولیتهای لازم برای انتقال داروها باشد، مقداری جوش شیرین یا نمک به آن آب میافزایند تا رسانایی لازم برای شروع یون تراپی ایجاد شود. در مواردی ممکن است آنقدر سطح مواد معدنی و الکترولیتها در آب شرب منطقه کم باشد که اضافه کردن نمک یا جوش شیرین تاثیر لازم را نداشته باشد. بنابراین تکنسینهای یون تراپی مجبور میشوند از داروهای آنتی کولینرژیک استفاده کنند.
سوال اصلی اینجا است که کاربرد یون درمانی چیست؟ این شیوه درمانی کاربردهای بسیار گستردهای در حوزه مراقبت از پوست و جوانسازی پوست دارد که در ادامه برای شما بیان میکنیم.
این اختلال سبب تعریق بسیار در پی فعالیتهای بدنی می شود. نتایج تحقیقات نشان میدهند که یون تراپی میتواند در درمان این مشکل مؤثر عمل کند. در این متد، جریان ضعیفی از الکتریسیته را با کمک پدهای مرطوبی که در نواحی زیر بغل، دست و پا قرار میگیرد؛ به بدن منتقل میکنند. این شوک کوچک، باعث مسدود شدن غدد عروقی شده، در نتیجه قطرات عرق نمیتوانند به سطح پوست برسند و شما را از تعریق بیش از حد نجات میدهد. به بیان دیگر یونهای موجود در آب سخت مانعی مکانیکی تشکیل میدهند تا از رسیدن عرق به سطح پوست جلوگیری کند.
برای درمان این اختلال پاها یا دستها به مدت ۲۰ تا ۴۰ دقیقه در آب قرار میگیرند. همچنین برای رفع این مشکل در ناحیه زیر بغل از لنتهای مخصوص آغشته به آب استفاده میشوند؛ سپس جریان الکتریکی ملایمی از طریق آب ارسال میشود.
ورزشکارانی که در هنگام فعالیتهای ورزشی در پاها یا سایر بافتهای نرم بدن دچار آسیب شدند؛ میتوانند برای بهبود سریع درد و قسمتهای آسیبدیده از روش یون تراپی بهره گیرند. اگر نمیدانید در این مورد، کاربرد یون درمانی چیست و چگونه میتواند به ورزشکاران کمک کند، این بخش را از دست ندهید. در این روش قسمتی را که دچار آسیب شده است، درون حوضچهای که حاوی داروهای ضدالتهابی است قرار میدهند.
سپس جریان الکتریکی خفیفی به حوضچه وارد می شود. جلسات درمان بسته به محل و نوع آسیب متفاوت هستند؛ اما به طور میانگین زمان جلسات 10 تا 15 دقیقه است. با استفاده از این روش داروهای ضدالتهاب بهسرعت به محل آسیب منتقل شده و زمان دوره نقاهت را به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
از دیگر کاربردهای یون درمانی، انتقال عمیق و مستقیم دارو به مفاصل جهت کمک به کاهش تورم اطراف مفاصل و تسکین درد ناشی از آن است.
از یون تراپی برای درمان بیماریهای موضعی پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و جای زخم یا آکنه نیز استفاده میشود. لازم به ذکر است که اگر زخم تازهای دارید بهتر است قبل از شروع، کمی وازلین روی آن بمالید. این کار از تحریک زخم در طی دوره درمان جلوگیری میکند.
اگر نمیدانید که در حوزه زیباسازی پوست، کاربرد یون درمانی چیست باید بگوییم که نفوذ عمقی ویتامین C و A به داخل پوست میتواند به کاهش لکها و چین و چروکهای پوستی کمک کرده و با افزایش رطوبت، زیبایی و درخشندگی را برای پوستتان به ارمغان آورد. به همین دلیل در مراقبت از پوست به طور گسترده از این شیوه درمانی استفاده میشود.
انتقال عمیق داروهای ضد سرطان به بافت با کمک این متد نتایج قابل قبولی را در درمان رتینوبلاستوما (نوعی سرطان چشم)، سرطان پوست، مثانه و پانکراس به همراه دارد. حتی داروهای شیمیدرمانی در درمان سرطانهای سر و گردن میتوانند با استفاده از یون درمانی وارد بدن شوند و در این حالت، احتمال بروز عوارض جانبی داروها نیز بسیار پایین خواهد بود.
افراد دارای ایمپلنت، پیس میکر قلب یا مفصل مصنوعی، خانمهای باردار و بیماران قلب عروقی و کسانی که به صرع مبتلا هستند؛ نمیتوانند از این روش استفاده کنند. یون تراپی حتما باید زیر نظر پزشک متخصص انجام گیرد. دستگاههای خانگی یون تراپی نیز در بازار موجود هستند؛ اما استفاده از آنها بدون داشتن دانش پزشکی ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری به وجود آورد.
طی تحقیقات بهعملآمده، گاهی این روش باعث بروز عوارضی همچون پوستهپوسته شدن، خشکی پوست، التهاب و تاول می شود. اما جای هیچ نگرانی نیست چون با مصرف کرم مرطوبکننده و پماد هیدروکورتیزون بهبود مییابند.
در یون تراپی، دارو به طور مستقیم و عمیق به بافت نفوذ میکند؛ به همین دلیل مواد بهتر جذب میشوند و میتوانند تاثیرات مثبتی همچون جوانسازی پوست و از بین بردن جای آکنه و زخمها داشته باشند. علاوه بر این، غیرتهاجمی بودن این تکنیک باعث می شود به غیر از مواردی مانند گزگز شدن کوتاهمدت، درد دیگری احساس نکنید.
با جذب دارو به صورت یونیزه، این مواد مدت بیشتری در بافت باقی میمانند؛ در نتیجه قدرت جذب بالاتری خواهند داشت. این جذب بالا کمک میکند تا دوره درمان و نقاهت بسیار کوتاهتر از داروهای خوراکی باشد. حتی با وجود دوز پایینی از دارو، شاهد نتایج سریعی خواهیم بود که در نهایت باعث کاسته شدن هزینههای اضافی درمان خواهد شد.