پوست یکی از ارگانهای بدن است که همواره باید به سلامتی و شادابی آن اهمیت دهیم. یکی از مشکلاتی که معمولا برای انواع پوستها پیش میآید، جوش است. در طول زندگی هر شخص، ممکن است به دلایل مختلف جوشهایی در پوست صورت و یا بدن بزند. این جوشها ممکن است از انواع مختلف زیرپوستی، عفونی و ... باشند. وجود این جوشها بر روی پوست، از زیبایی آن کاسته و باعث میشود که پوست شادابی و جذابیت خود را از دست بدهد. امروزه روشهای مختلفی برای از بین بردن جوش و جای جوش وجود دارد که در ادامه به چند نمونه از آنها میپردازیم.
در ابتدا باید با دلیل شکلگیری جوش بر روی پوست آشنا شویم تا بعد به سراغ روشهای درمان آنها برویم. جوشها در واقع به دلیل تجمع سلولهای مرده پوست و همچنین چربیها در منافذ پوست و کنار فولیکولهای مو ایجاد میشوند. جوش صورت یکی از مشکلات دوره نوجوانی است که اغلب افراد در این برهه از زندگی خود با آن درگیر میشوند. به غیر از نوجوانی و دوره بلوغ، در باقی سنین نیز ممکن است شاهد جوشهای مختلف بر روی پوست خود باشید که ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
تغییرات هورمونی در دوران بارداری و یا پس از زایمان، تغذیه ناسالم و چرب، برخی از بیماریهای زمینهای، مراقبت نادرست از پوست و ... از دلایلی هستند که میتوانند باعث تشکیل جوش بر روی پوست شوند.
استفاده از لوازمآرایشی و مراقبت پوستی بیکیفیت و نامرغوب نیز در این زمینه تأثیرگذار بوده و میتواند در کنار جوش، باعث ایجاد مشکلات شدیدتری در پوست شما شود.
استرس نیز از دیگر دلایل ایجاد جوش است. در لحظات و شرایط استرسزا، غدد پوستی تحریک شده و سطح چربی پوست بالا میرود. پس اگر زیاد دچار استرس میشوید، باید همواره انتظار جوشهای مختلف را بر روی پوست خود داشته باشید.
سیگار و قلیان و همچنین شرایط محیطی مختلف مانند آب و هوا نیز ممکن است باعث ایجاد جوش بر روی پوست شوند. از دیگر عوامل مؤثر در این زمینه نیز، میتوان به وراثت اشاره کرد.
حال که با دلایل به وجود آمدن جوش بر روی پوست آشنا شدید، نوبت به این میرسد که انواع مختلف این مزاحم پوستی را نیز بشناسید. جوشها انواع مختلفی دارند که هرکدام به دلایل متفاوتی ایجاد میشوند.
این نوع را میتوان یکی از رایجترین انواع جوشها در نظر گرفت. جوش سرسفید معمولا به دلیل بسته شدن منافذ پوستی ایجاد میشود. این جوشها معمولا کمی دردناک هستند و برای درمان آنها اصلا نباید از طریق فشار دادن و تخلیه چربی و چرک اقدام کرد.
این مدل از جوشها به دلیل مسدود شدن فولیکول مو با سلولهای مرده پوست و یا چربی ایجاد میشوند. جوشهای سرسیاه دردناک نبوده و اطراف آنها نیز ظاهری کاملا طبیعی دارد. توصیه میکنیم برای از بین بردنشان، آنها را فشار ندهید؛ چراکه این کار باعث میشود جای آنها زخم شده و باقی بماند.
این مدل از جوشها مرکزی سفید داشته و به شکل برجستگیهای بزرگ و قرمزرنگ هستند. یکی از علتهای بروز چنین جوشهایی، تغییرات هورمونی است. جوشهای چرکی حالتی زیرپوستی دارند ولی سر چرکی و عفونی آنها از پوست بیرون زده است.
در برخی از مواقع درمان جوش با روشهای ساده امکانپذیر نبوده و شما حتما باید آن را به دست یک متخصص در این زمینه بسپارید. اما در برخی از موارد که جوشها خفیفتر هستند، میتوانید از روشهای درمان خانگی و ساده، برای از بین بردن آنها استفاده کنید. در این قسمت به چند نمونه از روشهای درمانی ساده ولی تأثیرگذار اشاره میکنیم تا در مواقع نیاز بتوانید از آنها بهره ببرید.
برای درمان جوشهایی که به تازگی ایجاد شدهاند و هنوز به مرحله عفونی شدن نرسیدهاند، یخ میتواند یک عامل بسیار تأثیرگذار باشد. استفاده از یخ در چنین مواقعی باعث کاهش التهاب پوست شده و با منقبض کردن غدد چربی، از ترشح بیش از حد آنها جلوگیری میکند.
برای استفاده بهتر از یخ و تأثیرگذاری بیشتر آن، بهتر است مقداری یخ را در داخل یک پاچه تمیز بپیچید و برای چند ثانیه بر روی محل موردنظر قرار دهید، این کار را میتوانید چند مرتبه در طول روز انجام دهید تا در مدت کوتاهی، جوش به صورت کامل از بین برود.
عسل یک ماده ضدعفونیکننده است که میتواند میکروبها و آلودگیهای روی پوست را از بین ببرد. تمامی ماسکهای خانگی و یا شیمیایی که حاوی عسل هستند، میتوانند برای درمان انواع جوش، بسیار تأثیرگذار باشند. همچنین شما میتوانید عسل را به تنهایی و به صورت مستقیم نیز بر روی جای جوش خود قرار دهید و بعد از 30 دقیقه آن را با آب گرم بشویید.
استفاده مکرر و مرتب از بخور گرم باعث باز شدن منافذ پوستی خواهد شد. در این صورت تمامی آلودگیها که باعث مسدود شدن این منافذ شدهاند، خارج شده و باعث ایجاد جوش نخواهند شد. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از سوختگی پوست، به هیچ عنوان برای مدت زمان طولانی، در معرض بخور گرم قرار نگیرید و حتما بعد از انجام بخور، از مرطوبکننده و آبرسان برای پوست خود استفاده کنید.
خیار یک آبرسان طبیعی، خنککننده و همچنین تسکیندهنده پوست است. خیار منبعی از پتاسیمها و انواع ویتامینهای موردنیاز پوست بوده، به همین دلیل در موارد مختلف، از آن برای درمان التهابات پوستی نیز استفاده میشود. شما میتوانید خیار را به صورت نازک برش داده و برای 20 الی 30 دقیقه بر روی پوست خود قرار دهید.
آب لیموترش تازه تأثیر بسیار زیادی بر روی بهبود جوشهای صورت دارد؛ چراکه این ماده میتواند مانند یک میکروبکش طبیعی عمل کند. از خواص دیگر آب لیمو میتوان به جلوگیری از بروز مجدد جوشها اشاره کرد. برای استفاده از آب لیمو کافی است یک پنبه تمیز و ضدعفونی شده را به آب لیمو آغشته کرده و سپس آن را بر روی جوش خود قرار دهید.
یک روش بسیار تأثیرگذار برای درمان جوشهای پوستی صورت، استفاده از روغن درخت چای است. این محصول خاصیت ضد باکتریایی داشته و میتواند انواع مشکلات پوستی را برطرف کند. از دیگر خواص این روغن، تسکین بخشی آن است که میتواند باعث التیام جوشهای قرمز شود.
یکی دیگر از موادی که میتواند برای درمان جوشهای صورت به شما کمک کند، ژل آلوئه ورا است. این ژل التهاب پوست و همچنین قرمزی جوش را از بین میبرد و باعث میشود پوست شما درخشان و شفاف شود. برای استفاده از ژل آلوئه ورا کافی است آن را به کل صورت یا روی جوش بمالید و بعد از گذشت 15 دقیقه با آب گرم صورتتان را بشویید.
جوش و آکنه یکی از شایعترین آسیبهای پوستی هستند که درصد بسیار زیادی از مردم را به خود درگیر میکنند. جوشها انواع مختلفی داشته و به دلایل گوناگون از بلوغ و سن نوجوانی گرفته تا زایمان، استرس، استفاده از لوازم آرایشی فاسد و نامرغوب، مشکلات هورمونی و ... ممکن است ایجاد شوند. درمان برخی از جوشها نیاز به مراجعه به متخصص و روشهای کلینیکی دارد؛ اما برخی از آنها را از طریق روشهای ساده خانگی نیز میتوان درمان کرد. درمان این جوشها به روشهای خانگی بسیار ساده بوده و شما با چند راهکار آسان میتوانید به راحتی از شر آنها خلاص شوید.