هایپرپیگمنتیشن تیرگی و رنگ رفتگی پوست است ؛ اغلب به دلیل سطح بالاتر از میزان نرمال ملانین است که باعث تجمع رنگدانه ها در بافتهای پوست می شود و رنگ پوست شما را تغییر می دهد. این یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که زنان و مردان را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا فقط با افزایش سن ، بیشتر می شود.
نقاط ، خوشه ها و رگه های قرمز ، صورتی ، قهوه ای و حتی بنفش روی پوست را می توان با هایپرپیگمنتیشن توصیف کرد . مناطق پوستی که تحت تاثیر هایپرپیگمنتیشن قرار می گیرند ، تیره تر از سایر نقاط پوست هستند. این تیرگی با حضور طولانی در نور آفتاب ( که باعث افزایش ملانین می شود ) و یا بروز آکنه ممکن است بیشتر هم بشود. برخی از تغییر رنگ ها با گذشت زمان ، به خودی خود از بین می روند مانند آکنه ، خال و لک روی صورت؛ اما ممکن است انواع دیگر نیاز به درمان های بیشتری داشته باشند .
انواع مختلف هایپرپیگمنتیشن را بشناسید
آشنایی با انواع هایپرپیگمنتیشن به شما کمک میکند دوره صحیح درمان را تعیین کنید و به شما ایدههایی برای تغییر شیوه زندگی میدهد تا از بروز تغییر رنگ بیشتر جلوگیری کنید. بدانید که هایپرپیگمنتیشن فقط در صورت شما اتفاق نمیافتد. چهار نوع هایپرپیگمنتیشن وجود دارد که عبارتند از:
• ملاسما؛ این نوع هایپرپیگمنتیشن به دلیل نوسانات هورمونی ایجاد میشود و یک اتفاق طبیعی در دوران بارداری است. همچنین میتواند در نتیجه اختلال عملکرد تیروئید و به عنوان عارضه جانبی مصرف قرصهای ضدبارداری یا داروهای هورمون درمانی ایجاد شود. درمان این یک نوع از هایپرپیگمنتیشن کمی دشوار است.
• لنتیژین؛ این موارد به عنوان لکههای کبدی یا لکههای پیری نیز شناخته میشوند. آنها در ۹۰٪ افراد بالای ۶۰ سال دیده میشوند و معمولاً در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه ماورابنفش ایجاد میشوند. لنتیژینهای غیرخورشیدی ناشی از یک اختلال سیستمیک بزرگتر هستند. آنها بیشتر در پیشانی، بینی و گونهها دیده میشوند.
• هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب (PIH)؛ این امر در اثر آسیب پوستی مانند پسوریازیس، سوختگی، آکنه و برخی از درمانهای مراقبت از پوست ایجاد میشود. معمولاً با بازسازی و بهبود پوست از بین میرود.
• هایپرپیگمنتیشن ناشی از دارو؛ این هایپرپیگمنتیشن ثانویه که به لیکن پلان معروف است، هنگامی اتفاق میافتد که داروها باعث التهاب و فوران روی پوست شوند. این نوع هایپرپیگمنتیشن غیر مسری است.
درمان هایپرپیگمنتیشن
شما می توانید با استفاده از داروهای بدون نسخه (OTC) یا با مراجعه به یک متخصص پوست برای موارد شدیدتر به درمان هایپرپیگمنتیشن بپردازید. انواع مختلفی از درمان های موضعی هایپرپیگمنتیشن و محصولات مراقبت از پوست ساخته شده که با استفاده از آنها می توانید پوست تان را روشن تر کنید . برخی از مواد تشکیل دهنده موجود در کرم ها، سرم ها و لوسیون هایی که به عنوان درمان های هایپرپیگمنتیشن عمل می کنند عبارتند از :
هیدروکینون ( حدود 2 درصد غلظت ) که می تواند به کاهش نقاط تیره ، تغییر رنگ و احتمالا جلوگیری از توسعه آنها در آینده کمک کند. همچنین گفته می شود کرم های حاوی هیدروکینون پوست را نرم تر و صاف تر می کنند . ( توجه داشته باشید که زنان باردار نباید از آن استفاده کنند )
محصولات تغییر رنگ دانه های پوست ( Depigmentation peel ) که اغلب برای درمان ملاسما مورد استفاده قرار می گیرد.
اسید سالیسیلیک یا اسید گلیکولیک که در داروهای شیمیایی استفاده می شود.
رتینول که معمولا در فرم عصاره یا سرم استفاده می شود و یکی از ” درمان های استاندارد طلایی ” برای پوست است.