باکتری ها، هم خوب دارند و هم بد
باکتریها موجوداتی تک سلولی می باشند که گفته میشود قدیمیترین ساکنان زمین هستند. خیلیها خاطره خوشی از باکتریها ندارند و آنها را مسئول برخی بیماریهای پوستی مثل آکنه، باد سرخ و جذام میدانند. ولی باکتریهایی در بسیاری از مناطق پوست و مخاط زندگی میکنند که نقش مهمی در حفظ سلامت بدن شما بر عهده دارند، مثلا باکتریهای ساکن دستگاه گوارش، وظایف سخت و طاقتفرسایی را بر عهده دارند و بدون این باکتریهای مفید، بدن انسان نمیتواند سالم بماند.
متخصصان میگویند: تعداد باکتریهای موجود در بدن انسان نسبت به سلولهای بدن یک به ۱۰ است، یعنی تعداد باکتریهای بدن، یک دهم سلولهای بدن است. سرپرست این گروه تحقیقاتی میگوید: "بسیاری از باکتریهای ساکن سطح پوست برای سلامت آن مفیدند. بنابراین اگر شما با شست و شوی مکرر، این باکتریها را از سطح پوست خود پاک کنید، سلامت پوستتان را به خطر خواهید انداخت".
باکتری های پوست انسان
بخش عمدهای از باکتریها در پوست و موی انسان زندگی میکنند. در علم پزشکی این نواحی محل خوبی برای حضور باکتریهاست اما با این حال آسیبی به بدن نمیرسانند.
ابتدا باید بدانید که به این شیوه از زندگی باکتریها همزیستی میگویند که در آن یک همزیست سود میبرد و طرف دیگر نه سود میبرد و نه زیان میبیند.
نوع دیگر از باکتریها همزیستی دو سویه دارند که در چنین رابطهای، هر یک از آنها از فعالیت دیگری بهره و سود میبرد. برخی از باکتریهای پوست با ترشح مایعی که میکروبهای مضر را دور میکند از بدن انسان در برابر باکتریهای بیماریزا محافظت میکنند.
سایر باکتریها از طریق آگاه سازی سلولهای سیستم ایمنی بدن و تحریک آنها به پاسخ دهی در برابر باکتریهای بیماریزاد از بدن محافظت میکنند.
در حالی که بخش عمدهای از باکتریهای پوست بی ضرراند، برخی هم ممکن است سلامتی انسان را به خطر بیاندازند. این گونه از باکتری میتواند بدن را دچار عفونتهای خفیف مثل جوش زدن، آبسه و سلولیت کند. همچنین عفونتهای جدی خونی، مننژیت و مصمومیت غذایی هم ممکن است پیش بیاید.
درعلم زیست شناسی باکتری پوست بر اساس محیطی که در آن رشد پیدا میکند به حالتهای مختلف در میآید. سه ناحیه مختلف بدن شامل نواحی چرب مثل سر، گردن و اندام زیرین، نواحی مرطوب مثل چین و چروک آرنج و بین انگشتها و نواحی خشک مثل سطح دست و پا نواحی مختلفیاند که در آن باکتری زندگی میکند.
انواع باکتری های پوست انسان
• باکتری کورینه باکتریومها
• استافیلوکوک اپیدرمیدیس
• استافیلوکوکوس اورئوس
• استرپتوکوک پیوژنز